Hovering House



Hovering House

In refurbishing and extending a Victorian terraced house in Notting Hill, this project explores a language of Minimalism that nonetheless respects and incorporates the existing Victorian architecture. In doing so it transforms a dark, dated and compartmentalised dwelling into a light and airy contemporary space.

The bold design strategically removes existing walls to create the largest possible lateral space. The corner of the house now appears to hover above the kitchen, its crisp white ceiling framed by the exposed edge of original London stock bricks. Chunky zinc beams support a glass roofed side extension that slides seamlessly into the weathered brick facade. Because of the differential movements of two contrasting materials and the challenge of watertightness, this immaculately choreographed meeting of delicate glass and robust masonry was an especially challenging detail. However, it has now become a signature Paul McAneary Architects feature, implemented across many other projects.

Large aluminium-framed glass doors open up to the garden, extending the kitchen space into an external raised seating area. Paving creates spatial and visual continuity between inside and out. The kitchen ceiling plan folds around a full width glass skylight, creating subtle plays of light and graduated shadows that animate the interior. White oiled oak and reconstituted stone constitute a finely judged neutral palette. A bespoke storage wall provides an eminently practical solution to the demands of modern domestic life. Doors fold out to reveal a back painted glass section, equipped with plugs for appliances and cutlery.

Throughout, clutter is subsumed and rationalised in an elegantly minimalist yet functional interior. The original staircase was retained, creating a looping floor plan. Clad in oak, with shadow gaps defining the treads and non-scruff white rubber on the risers, the stair is effectively repurposed through the clever use of materials. Maintaining separate living spaces for the different needs of the client, this organisational arrangement is both fluid and efficient, ingeniously optimising and transforming space in a way that epitomises Paul McAneary Architects architectural philosophy. [By Catherine Slessor]

Contract Value £180k
Location Notting Hill, London
Client Private
Date From – 2010
Area 202m²
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design through to end of construction, lighting design, glazing design, furniture design, survey,building control, 3D visualisation
Supplier Aston-Matthews, Direct Stone, Zinc, Vola
Press 2011 Marcelo Seferin, ‘Architect Day: Paul McAneary Architects’, Abuzeedo, 13 September 2011
Awards 2014 UK Property Awards, Highly Commended for Best Architecture Single Residence London, UK