Threshold House 2


Threshold House 2

Aimed at revitalising a Victorian terraced house in Chiswick, this project concentrates on streamlining the dwelling’s original cellular plan and strengthening the connection between a new extension and the garden. The house had been previously augmented by a generic, lean-to conservatory.

Paul McAneary Architects design strategy replaces this with a new contemporary addition that extends deep into the garden. Its precisely detailed architectural language of glass, stone and timber enhances and rationalises space, suggesting new experiential and functional possibilities.

By bringing light into the long, deep plan, the house is opened up and transformed into a  single fluid volume running from front to back. A change of level and a tall glazed screen denote the boundary between the living room and the new extension, which contains a kitchen and dining area. Bespoke integrated storage units elegantly and efficiently free the interior from clutter, shifting perceptual focus to the elemental qualities of space, light and materials. 

As with all Paul McAneary Architects projects, materials are scrupulously considered, both for how they cultivate a particular atmosphere and how they will change over time. A tautly detailed anodised aluminium structure frames the glazed walls of the new extension. Its concrete floor is abraded and polished to create a smoothly burnished surface resembling Venetian plaster. The island kitchen unit is clad in delicate veined white marble, the veining imprint like the faint swirl of ink in water.

Douglas fir boards finished with white oil form the new floor of the living area, their proportions (each is 5m long) emphasising the elongated quality of the plan. Walls enclosing the garden are wrapped in horizontal cedar slats, which will ultimately weather to pale silver with age. A white concrete bench integrated with planters transforms the garden into a refined and adaptable outdoor room, finished with an emerald green rectangle of low maintenance artificial lawn. [By Catherine Slessor]

Contract Value

Location Chiswick, London

Client Private

Date 2018

Area

Design Team Paul McAneary Architects

Design Service From design concept to detailed design to the end of construction, interior design, lighting design, glazing design, landscape design, structural design,  furniture design, material creation, survey, planning, building control, 3D visualisation

Main Contractor

Sub Contractor

Supplier