Post-Aircon House


Post-Aircon House

This new build apartment block in London’s Notting Hill explores the principles of passive, environmentally conscious design. In particular, it demonstrates how large brick buildings can be naturally ventilated instead of employing energy-profligate air conditioning.

The design of the facade incorporates specially devised ventilator panels to encourage air circulation through the interior of each flat without compromising either security or experiential and acoustic privacy.

Paul McAneary Architects carried out extensive research in order to convince both the client and the planning authority that the proposed system was feasible, generating commensurate savings on energy costs and acting as a paradigm for a new form of responsive, energy conscious design in an urban residential context. [By Catherine Slessor]

Contract Value Private
Location Notting Hill, London
Client Private Developer
Date 2016
Area 627.85m²
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design, interior design, lighting design, glazing design, landscape design, structural design, survey, planning, 3D visualisation