Living walls



Living walls

The landscape was an integral element to the overall design and concept for this project.
The full project photography and text is available at. Oblong House and Tex-Tonic House 1 and Tex-tonic 2
An extract of the full text relating to the landscape element of this project, reviewed by Catherine Slessor:

Tex-Tonic House 1&2:

The client is passionate about gardening and vegetation.Therefore we designed a 21 metre long vertical living wall: a self-contained and irrigated planting system incorporating ‘acid yellow’, green and white planting scheme. The long horizontal curtain walling maximises the perception of spacial continuity between the interior and the exterior so that the external roof garden becomes a vital ingredient of the internal living space.

Oblong House: 

Physically, floors are united by a 16m high section of a tree, which extends the full height of the house, set vertically in a new glass lift shaft and visible from the glass lift car. Light illuminates the striations and textures of this arboreal relic, so that it appears to be organically rooted within the building. The tree itself took time to find, as it was important, from a perspective of ecological responsibility, to source a specimen that was already fallen. Continuing the theme of nature, a planted green wall reflects the horizontal rhythm of the architecture with even bands of vegetation animating an otherwise unusable area of wall.