Garden Room House


Garden Room
House

Garden Room House shows how a Victorian family house can be imaginatively transformed by adding a single glass room to the existing dwelling. This simple move reconceptualises the garden as a transformable indoor/outdoor room and frees up the footprint of the house, enhancing the effect of natural light and maximising storage.

Previously, the client had struggled to gain planning permission for a small side extension and approached Paul McAneary Architects to propose an alternative. Paul McAneary Architects devised a design that effectively doubles the terraced house’s ground floor footprint and creates a garden room in its truest sense.

The rear of the house was formerly occupied by a dilapidated garage. This was demolished and the resulting awkward, underused space replaced by a single storey extension connected to the kitchen by a glass walkway.  A central courtyard is created, defined on three sides by the living space and a set of fully retractable glass doors, cunningly engineered so that the corners are free of supports. When the doors are open, garden and ground floor meld into a seamless and senuous inside/outside realm. The garden becomes not simply an extension of the kitchen, living and play room, but a continually colonised connection between these spaces.

The original decking, which became dangerously slippery when wet, was replaced with grass and integrated drainage, extending the life of the garden through different climates and seasons. Blurring the distinction between inside and out, garden and house are on the same continuous level, so that space flows fluidly between between the two.

A curved ceiling extends along the length of the house, finessing the junction with a 19m long storage wall, the largest Paul McAneary Architects have created to date. Concealed LED lighting animates the repetitive geometry of the storage wall, while a recessed bench and two shelving units provide functional focal points. White oiled oak flooring, deliberately skip sawn to achieve a rougher texture, adds warmth to the interior.

From concept to detail, the remodelling aims to open up and enhance the living space creating a practical and civilised armature for family life. [By Catherine Slessor]

Contract Value £ 340k
Location Waltham Forest, London
Client Private
Date 2014 – 2015
Area 117m²
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design through to end of construction, interior design, lighting design, glazing design, furniture design, survey,building control, 3D visualisation
Main Contractor John McEvilly, MC Construction, www.mcconstructionuk.com
Supplier Plank Co, Easigrass Ltd, IQ Glass
Press 2016 The £100k house: Tricks of the Trade, BBC 2