Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /home/dh_xrv2qg/abodeplus.co.uk/wp-content/themes/paulmcaneary/archive.php on line 22

Notice: Undefined index: tve_custom_css in /home/dh_xrv2qg/abodeplus.co.uk/wp-content/themes/paulmcaneary/archive.php on line 23

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/dh_xrv2qg/abodeplus.co.uk/wp-content/themes/paulmcaneary/archive.php on line 23
array(0) { }

Paul McAneary Architects’ Office



Paul McAneary Architects' Office

In 2010 Paul McAneary Architects moved their offices, the short distance from Soho to Covent Garden,  to a 17th century printers works. The old stone building is situated in Flitcroft St, near the soon to-be transport hub of London, Tottenham Court Road.  The project aimed to reinstate open spaces that had been partitioned during the building’s previous conversion into an office.

To make the basement level functional, it was imperative to increase the height of the room. Paul McAneary Architects used a special cast fibre concrete floor, that could be set to only 70mm thick.  A laboratory has been incorporated into the new layout, a space for the architects and designers to experiment with new materials and finishes, gaining first-hand expertise in their rapidly developing field. Architecture models can also be created safely and efficiently using the defined area.

The open plan space is designed for exhibitions and launches, with clean light walls and completely adaptable lighting. 4 light wells, from the street level bring natural light down to the basement, above alcoves that can be adapted for a plethora of uses. A structural glass floor will bring the maximum amount of light possible down, whilst connecting the two areas of office.

Ground Floor

The ground floor facade has been developed to bring the maximum amount of natural light possible. The largest structural glass panels achievable have been inserted within the existing openings in the facade. The heightened visibility, and renovated facade, will regenerate Flitcroft street, ensuring it maintains the vibrance of this central London location for years to come.

A sky light has been introduced into the back of the office, bringing light to the full extent of the plan. It is placed above a design room, directly above a glass box down into the basement level. Connecting all the levels of the project, and providing a shaft for large architectural models to be extracted gracefully through.

Furniture

Paul has designed the desks that will make up the essential part of any office. They exude the minimal elegance of the Paul McAneary Architects office, a simple grey frame with a frosted glass top resting on top. The glass top acts as a light box, ensuring every architect can trace at their desk whilst working simultaneously on their mac. [By Catherine Slessor]

Contract Value £100k
Location Westminister, London
Date 2011-2013
Area 238m²
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design through to end of construction, interior design, lighting design, glazing design, furniture design, material creation, survey, planning, building control, 3D visualisation
Supplier Plank Co
Press 2018 ‘Paul McAneary Architects: how a Japanese facade transformed a London alley;’ OnOffice 21 February

Mint Store



Mint Store

Described by Max Fraser in the London Design Guide as a ‘unique and dynamic design store’, Mint has become a fixture in the capital’s design scene. Founded in 1998, it is known for the discerning curatorial and commercial eye of its owner, Lisa Kanafani, who presents exclusive works by international designers and emerging talents, along with an eclectic mixture of furniture and objects.

For the remodelled store in London’s fashionable Brompton Cross, Paul McAneary Architects carved out the existing space and inserted structural glass floors to channel natural light down into a new basement, orchestrating a sense of drama and visual connection. A beautifully detailed staircase with rough sawn oak treads, flush glass balustrade and metal handrail is a design object in itself, elevating the act of circulation into a considered and pleasurable experience.

Synthesising modern and traditional references, the reworked timber facade experiments with the proportions of the existing Neoclassical building. And, in an ironic touch, the ground floor was originally occupied by a Bulthaup kitchen showroom designed by John Pawson, for whom Paul McAneary worked prior to establishing his own studio. The commission involved the removal of Pawson’s interior, a case of the talented pupil superseding his master.

Contract Value £200k
Location Knightsbridge, London
Client Private
Date From – 2009
Area 325m2
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design through to end of construction, interior design, lighting design, glazing design
Main Contractor Debowski
Supplier Direct Stone, Yello Submarine, Via Bizzuno
Press 2011 ‘Fresh as mint’, Interior Public Space, August 2011 RIBA London Directory Book 2011 2010 Max Fraser, ‘London Design Guide’, 2010 Edition